Siguranta este un aspect esential in amenajarea camerei copiilor, un aspect ce necesita diferite abordari in functie de varsta copiilor. Este necesar sa fie examinat fiecare element din incapere, fie ca este vorba de mobilier, jucarii sau materialul din care sunt confectionate lenjeriile de pat. Pentru a transforma camera celor mici intr-un loc ce nu prezinta niciun fel de pericol pentru sanatatea celor mici, parintii trebuie sa tina cont de anumite sfaturi oferite de specialisti.
Siguranta in camera sugarului
Parintii care au organizat camera copilului inainte de venirea pe lume a acestuia cu siguranta au facut baby-proofingul locuintei si au eliminat toate sursele de risc. In primele luni de viata copiii isi petrec cea mai mare parte a timpului in pat, de aceea este important sa se asigure ca aceasta piesa de mobilier respecta toate standardele de siguranta astfel:
- sa nu existe o distanta mai mare de 4 cm intre zabrelele patutului;
- lemnul sa fie slefuit si fara margini ascutite sau zone rugoase in cazul patutului copilului;
- salteaua sa fie ferma si sa permite piel sa respire;
- sa nu amplaseze jucarii de plus sau pleduri in patutul bebelusului pentru a evita sufocarea.
Siguranta in camera toddlerului
Cand copilul incepe sa mearga de-a busilea sau in picioare, orice fata de masa si colt ascutit, orice obiect de mobilier nefixat pe perete si orice decoratiune grea devine un real pericol pentru cel mic. De aceea, se recomanda:
- ancorarea comodelor, dulapurilor, bibliotecii, sifonierului care se pot rasturna, fixarea televizorului de perete;
- amplasarea foliilor antiderapante si covoarelor pe parchet, linoleu sau gresie;
- asigurarea usilor si ferestrelor cu sisteme speciale de blocare.
Siguranta in camera prescolarului
La varsta 3-6 ani, prescolarul trebuie ferit de orice fel de incidente neplacute. Asadar, trebuie sa nu existe posibilitatea ca cei mici sa aiba acces la prize, trebuie sa existe numeroase optuni de depozitare a jucariilor si sa existe suficient de spatiu de miscare.