Întrebările legate de sarcină şi intervenţiile dentare sunt comune în rândul femeilor care aşteaptă să devină mămici. Detartrajul şi examenele anuale realizate în timpul sarcinii nu doar că sunt sigure, dar sunt chiar recomandate de medicii specialişti. Creşterea nivelului hormonal în timpul sarcinii face ca gingiile să se umfle si să sângereze provocând o iritaţie crescută la nivelul gingiilor.
Intervenţiile dentare preventive în timpul sarcinii sunt importante pentru evitarea infecţiilor orale, cum ar fi boala gingiilor, care s-a dovedit că are legătură directă cu naşterea prematură. Problemele puţin mai complicate, precum cariile sau coroanele, trebuie tratate cât mai repede, pentru a reduce şansele de infecţie.
Dacă aceste intervenţii trebuie făcute în timpul sarcinii, medicii recomandă cu precădere al doilea trimestru ca fiind perioada ideală. Dacă se ajunge la al treilea trimestru, poate fi foarte dificil pentru o gravidă să se întindă pe spate pentru o perioadă mai lungă de timp. Cel mai sigur este ca toate lucrările dentare care nu sunt absolut obligatorii să se amâne până după naştere.
Uneori, însă, este necesară o operaţie dentară de urgenţă, cum ar fi obturarea unui canal sau extracţia unui dinte. Tratamentele cosmetice, cum ar fi albirea dinţilor sau alte proceduri, ar trebui amânate până după naştere.
În prezent, există studii cu rezultate contradictorii despre posibile efecte adverse asupra fătului aflat în curs de dezvoltare din cauza medicamentele utilizate în timpul lucrărilor stomatologice. Lidocaina este cel mai des utilizat medicament pentru lucrările stomatologice, însă aceasta s-a demonstrat că traversează placenta după administrare.
Dacă este nevoie de realizarea unor lucrări stomatologice, cantitatea de anestezie administrată ar trebui să fie cât mai mică posibil, dar suficientă pentru ca pacienta să se simtă confortabil, astfel încât să nu aibă parte de o experienţă stresantă şi traumatizantă.
Radiografiile de rutină pot fi de obicei amânate până după naştere. Razele X sunt necesare pentru a efectua multe proceduri stomatologice, în special în situaţii de urgenţă, dar, conform Colegiului American de Radiologie, nicio radiografie de diagnostic nu are o doză de radiaţie suficient de mare pentru a provoca efecte adverse asupra unui embrion sau a unui făt în curs de dezvoltare.