Ingrijirea nou-nascutilor in primele luni poate fi haotica si coplesitoare pentru parinti, mai ales pentru cei care sunt la prima experienta. Ingrijirea unui nou-nascut este obositoare si provocatoare, dar este, de asemenea, una dintre cele mai minunate experiente din viata unui parinte.
Iata asadar cateva sfaturi cu privire la hranirea si prima baita a bebelusului:
- Hranirea
In primul rand este foarte important sa se hraneasca copilul la timp. Un nou -nascut trebuie sa fie alimentat la fiecare 2 pana la 3 ore, mai precis atunci cand micutul o cere. El trebuie hranit numai cu lapte matern in primele 6 luni de viata. Laptele matern contine substante nutritive vitale si anticorpi care sunt necesare pentru cresterea armonioasa a copilului.
Masa copilului ar trebui sa dureze cel putin 10 minute. Sanul trebuie sa se simta mai putin plin odata ce copilul termina masa. Acesta este un indiciu ca acesta primeste suficient lapte. In cazul in care copilul nu este alaptat, el trebuie hranit cu o formula recomandata de medic. Copilul trebuie sa manance, 60 pana la 90 ml de lapte/ masa.
- Baia nou-nascutului
Baia unui nou-nascut este o sarcina delicata. Ar trebui ca parintii sa-i faca baie bebelusului de 2 pana la 3 ori pe saptamana, dupa ce bontul ombilical se usuca si cade. Acestia trebuie sa se asigure ca au toate accesoriile pentru baie si schimburi prin preajma, inainte de a lua copilul la baie. Ora stabilita de baie chiar inainte de culcare ii ajuta pe bebelusi sa doarma mai bine. Parintii vor avea nevoie de:
– cadita pentru sugari;
– sapun delicat pentru copii sau un gel de dus;
– burete de baie;
– prosop moale;
– lotiune sau crema pentru copii;
– scutece si haine de schimb pentru copil.
Cu ajutorul tatalui sau unui alt membru al familiei, mamei ii va fi mult mai usor sa-l spele –astfel se vor bucura impreuna de acest prim moment unic de imbaiere a bebelusului.
Asadar, se curata mai intai scalpul, fata si orice mucoasa uscata care s-a colectat in jurul nasului, apoi organele genitale si piciorusele. Apoi clatirea corpului bebelusului cu apa calduta. Odata facut acest lucru, se tamponeaza corpul copilului cu un prosop moale, se aplica o lotiune si se imbraca.