Industria textila si producatoare de confectii, formeaza o parte majora a productiei manufacturiere, a ocuparii fortei de munca si a comertului in multe din tarile aflate in curs de dezvoltare. Industria textila si producatoare de confectii este una dintre cele mai vechi, mai mari si mai globale industrii din intreaga lume. Este industria tipica cu care toate tarile incep, in momentul in care isi doresc o industrializare orientata spre export. Aceasta industrie textila ofera o gama larga de oportunitati, aici fiind incluse si locurile de munca pentru muncitori fara experienta si fara o calificare anume, din tarile in curs de dezvoltare. Trasaturile tehnologice ale acestei industrii au facut-o sa fie potrivita ca prim pas pe scara industrializarii in tarile sarace, ajutandu-le sa se ridice si sa-si creeze o economie mult mai puternica si mai stabila.

Industria textila si cea a imbracamintii, joaca un rol foarte important in dezvoltarea si in procesul deindustrializare al tarilor, si in integrarea acestora in economia mondiala. Toate tarile din lume in care se practica aceasta industrie, a experimentat o crestere de doua cifre in sectorul de bunuri manufacturate din ultimii doi ani.

Indiferent de ce tesaturi sunt realizate, fie ca este vorba de bumbac sau dantela, toate au o cerere foarte mare pe piata, iar cu cat cererea este mai mare cu atat tarile producatoare de astfel de tesaturi si materiale textile, vor avea nevoie de mana de lucru stabila, ceea ce pentru tarile in curs de dezvoltare inseamna foarte mult, deoarece le pot oferi angajatilor sai un salariu stabil, si astfel acestia vor deveni consumatori la randul lor, ajutand foarte mult economia tarii in care traiesc.