Hranirea unei pisici in varsta este foarte importanta si nu trebuie neglijata. Nevoile nutritive ale pisicilor se schimba odata cu varsta. In aceasta perioada acestea sufera multe schimbari si anume:
-
modificari comportamentale;
-
deteriorarea vederii;
-
probleme cardiace sau circulatorii;
-
deteriorarea digestiei si a capacitatii de a absorbi nutrientii;
-
organele sale de simt sunt mai putin sensibile, motiv pentru care, simtul mirosului si gustului fiind modificat, ea are mult mai putin apetit.
Si cand apar primele semne de batranete, este necesar sa i se ofere o dieta specifica si potrivita. Aceasta este pentru a preveni bolile, dar si pentru a-i oferi o imbatranire in conditii fizice bune.
Ce hrana sa-i dai unei pisici in varsta?
Dieta pisicii in varsta trebuie sa fie in primul rand bogata in proteine. Cu alte cuvinte, ar trebui sa i se ofere in special carne. Prin urmare, atunci cand se aleg crochete, pateuri si alte produse alimentare, a se verifica intotdeauna procentul de carne pe care acestea il contin.
In aceeasi perspectiva, trebuie acordata o atentie deosebita naturii carnii utilizate. Ca precautie, sa se opteze pentru produse al caror tip de carne este clar definit. In caz contrar, pot fi subproduse de origine animala si nu este recomandat pentru pisica.
De asemenea, dieta pisicii trebuie sa contina si ingrediente vegetale. Desi are nevoie in principal de proteine, pentru o dieta echilibrata, pisica are insa nevoie si de legume si cereale. Asadar, aceste doua componente trebuie sa fie prezente in ingredientele hranei.
Si in final, pentru a fi siguri ca mancarea aleasa este potrivita pentru pisica in varsta, specialistii recomanda mancarea dedicata pisicilor senioare. In general, aceasta hrana este mai usor de digerat si, pentru o calitate mai buna, se recomanda intotdeauna produsele PREMIUM.
Hrana pisicii gatita acasa sau cumparata
Se poate, bineinteles, sa se pregateasca masa pisicii acasa. Avantajul este ca va fi cu siguranta o mancare proaspata. Singurul dezavantaj este proportionalitatea nutrientilor pe care aceasta hrana ii ofera. In aceste conditii este insa dificil de stiut daca portia contine vitamine, minerale, proteine in cantitate suficienta. Drept urmare, de multe ori ingrijitorii felinelor sunt nevoiti sa completeze cu vitamine si minerale, daca nu doresc ca animalul sa sufere de vreo deficienta