Fosforul este o componenta importanta a oaselor si a dintilor. De fapt, 85% din fosforul gasit in corpul uman se gaseste in oase si dinti. In organism, se gaseste sub forma de fosfati.
Caracteristicile fosforului
- Mineral foarte abundent in tesutul osos si dintii;
- Asigura oase si dinti puternici si construieste membranele celulare;
- Se gaseste mai ales in pesti si seminte;
- Cerintele de fosfor se schimba pe parcursul vietii;
- Un supliment de fosfor poate fi recomandat pentru a pastra capitalul osos, pentru a asigura o buna crestere sau pentru a lupta impotriva oboselii.
Fosforul: beneficii
Asociat cu calciu, fosforul este stocat in mare parte in tesutul osos. Asigura o densitate minerala osoasa buna si astfel ajuta la asigurarea rezistentei oaselor si a dintilor. Membranele celulelor corpului sunt formate din bi-straturi de fosfolipide si, prin urmare, din fosfor.
Fosforul ajuta la mentinerea unui pH sanguin stabil prin neutralizarea excesului de acid sau alcalin. Este, in acest sens, esential pentru echilibrul organismului. De asemenea, este prezent in moleculele de ADN si ARN, ceea ce il face esential pentru crestere.
Marea majoritate a alimentelor contin fosfor. Alimentele bogate in proteine sunt cele mai bune surse de fosfor. Conform datelor din National Health Survey, dieta unui adult mediu contine aproximativ 62 mg de fosfor la 100 de calorii.
Lipsa fosforului este foarte rara. In unele cazuri (cetoacidoza diabetica, otravire acuta cu alcool, malnutritie severa) poate aparea hipofosfatemie. Semnele deficitului de fosfor sunt oboseala, slabiciunea musculara, pierderea poftei de mancare, scaderea mineralizarii osoase, durerea osoasa, confuzie, furnicaturi, amorteala, precum si furnicaturi.
Aportul excesiv de fosfor poate provoca hiperfosfatemie. Apare doar la persoanele cu insuficienta renala cronica in stadiul final. Efectele sunt absorbtia redusa a calciului si calcificarea tesuturilor moi si mai ales rinichii.
Alimentele de origine vegetala precum cerealele, leguminoasele sau nucile contin acid fitic, o forma de rezerva de fosfor care nu este disponibila organismului. Prin urmare, fosforul din aceste alimente este mai putin disponibil decat cel din alimentele de origine animala.