Shell Ocean Discovery XPRIZE a fost lansat in decembrie 2015, ceea ce inseamna ca finalistii nu au avut mult timp la dispozitie sa isi puna in practica ideile. Liderul echipei Team Tao, Dale Wakeham , recunoaste ca, conceptul grupului sau nu este chiar intr-un stadiu atat de avansat asa cum si-ar fi dorit in mod ideal.
“Castigand la final marele premiu, pentru noi este de a demonstra capacitatile si abilitatile echipei noastre”, a declarat el pentru BBC News. “Avem o multime de premii si ceea ce dorim sa aratam este ca harta pe care o cream va fi la un pret care este mai mic decat ceea ce se poate obtine in mod traditional.” In termen de inca sase luni, ei se asteapta sa inregistreze un progress. In cele din urma, ei spera ca nava lor va putea sa implementeze si sa recupereze patru BEM-uri la un moment dat.
Mai putin de 20% din podeaua globala a oceanului a fost mapata la un nivel semnificativ de precizie.
Cea mai mare parte a cunostintelor despre topografia fundului marii a fost derivata dintr-o interpolare gravitationala cu o rezolutie mica a formei suprafetei oceanice, obtinuta de sateliti. Acoperirea slaba reflecta partial amploarea si dificultatea sarcinii, dar are si o mare contributie la costuri.
Multe dintre tehnologiile actuale utilizate in maparea oceanelor sunt foarte costisitoare. TeamTao si ceilalti concurenti din cadrul XPRIZE incearca sa elimine aceasta dificultate a preturilor.
Comunitatea oceanica – stiintifica si industriala – si-a stabilit obiectivul de a mapa intreaga suprafata a oceanului la un nivel acceptabil pana in 2030. Aceasta va necesita investitii mai mari, dar probabil si cateva dintre noile abordari demonstrate in competitia XPRIZE.
“Conceptul pe care l-am prezentat este folosit pentru a arata oamenilor cum arata viitorul sub-topografiei.’’ a spus Dale Wakeham. “.