Mai multi autori au propus dieta antiinflamatoare, inclusiv dr. Andrew Weil, care este cu siguranta unul dintre cei mai mari promotori ai acestei diete.
Acesta considera ca inflamatia excesiva este o cauza comuna a mai multor boli, inclusiv boli cardiovasculare, diabet si unele tipuri de cancer.
Principiile dietei antiinflamatoare
Dieta antiinflamatoare are ca scop reducerea inflamatiei din organism, ceea ce duce la diferite simptome. Acest regim are ca scop:
- Protejarea sistemului imunitar;
- Ajuta corpul sa reziste si sa se adapteze la schimbari;
- Reduce riscul de boli cu o componenta inflamatorie (boli cardiovasculare, astm, boala Alzheimer, sindromul intestinului iritabil, cancer, boli autoimune etc.);
- Creste speranta unei vieti sanatoase.
Alimente de consumat
Aceasta dieta este foarte asemanatoare cu dieta mediteraneana – consta in consumul maxim de alimente din regnul plantelor, peste gras si nu consumul de alimente procesate. Unii autori recomanda, de asemenea, reducerea aportului de alimente alergenice, cum ar fi oua, grau, arahide, porumb, soia si produse lactate.
Cum ajuta dieta Dr. Weil la reducerea inflamatiei
Antioxidantii continuti in fructe si legume vor participa la incetinirea imbatranirii celulelor si vor promova o stare generala buna. In acelasi timp, omega 3 furnizat de fructele oleaginoase si de pestii grasi va preveni bolile cardiovasculare, in special odata cu reducerea consumului de carne rosie.
Mancarurile de casa contin mai putina sare, grasimi si zaharuri ascunse decat produsele procesate cumparate din magazin si, de asemenea, vor ajuta la reducerea markerilor inflamatori.
Beneficiile dietei antiinflamatoare
- Prevenirea bolilor cardiovasculare
Odata cu consumul de grasimi bune, mai exact omega 3 si reducerea acizilor grasi saturati din carnea rosie, aceasta dieta faciliteaza prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Echilibrul alimentar respectat
Aceasta dieta este in conformitate cu cele mai multe recomandari nutritionale internationale – creste aportul de fibre prin consumul de fructe, legume si cereale integrale si reduce in acelasi timp aportul de carne rosie si produse procesate.
- Poate perturba tranzitul intestinal
Pentru persoanele neobisnuite cu consumul de fibre, aceasta dieta poate perturba digestia, ducand la tulburari minore de tranzit si digestie.