De ce este atat de importanta hidratarea? Pentru ca aproximativ 2/3 din corpul uman este apa si atunci cand nu se completeaza lichidul consumat in timpul zilei, activitatea tuturor organelor si sistemelor se deterioreaza. Si cand se mai adauga o disfunctie cauzata de raceli si infectii virale, situatia devine greu de gestionat.
Cum faciliteaza infectia virala deshidratarea?
Deshidratarea apare atunci cand pierderea de lichide este mai rapida si mai mare decat aportul de lichide. In cazul racelilor si infectiilor virale
- temperatura ridicata duce la transpiratie si pierderea fluidelor corporale si a electrolitilor;
- respiratia rapida si tusea evapora mai multa umiditate decat de obicei;
- varsaturile si diareea cresc si mai mult consumul de apa;
- pierderea poftei de mancare interfereaza cu refacerea rezervelor de apa si sare.
Cand se instaleaza deshidratarea?
Deshidratarea se poate instala foarte repede. Pierderea chiar si a doar 2% din apa din organism poate duce la o deteriorare a dispozitiei, memoriei si concentrarii. Un sentiment de sete apare de obicei atunci cand deshidratarea a inceput deja.
Pierderea de apa ingroasa sangele literalmente si ii reduce volumul total, tensiunea arteriala scade, inima lucreaza din greu, tensiunea in rinichi creste. Semnele unei deshidratari:
- gura si buze uscate;
- senzatia de ameteala;
- ochi scufundati;
- durere de cap;
- urina intunecata;
- crampe musculare;
- piele uscata si neelastica;
- batai rapide ale inimii.
Cum amelioreaza hidratarea infectia virala?
O persoana bolnava, nu va dori sa consume nimic, dar hidratarea va ajuta organismul sa tolereze mai usor si sa faca fata mai repede bolii.
O buna hidratare va hidrata mucoasele si va reduce iritatia la respiratie, tuse si stranut. Membranele mucoase si pielea hidratate reprezinta o bariera de protectie impotriva invaziei mai multor microbi care pot agrava starea.
Mentinerea unui nivel optim de fluide corporale si mentinerea echilibrului electrolitic sustine sistemul imunitar, facilitand miscarea celulelor imunitare si tratarea agentilor patogeni.
Hidratarea contribuie la reglarea optima a temperaturii corpului. Rehidratarea restabileste densitatea optima a sangelui si faciliteaza circulatia sangelui, care la randul sau imbunatateste nutritia si respiratia creierului. Acest lucru contracareaza durerile de cap si ametelile.