Impartirea camerei sau impartirea patului de catre copil cu parintii sai sunt doua practici disctincte, insa adesea sunt intalnite impreuna sub denumirea de cosleeping. Societatile de pediatrie din diverse tari incurajeaza parintii sa doarma in aceeasi camera cu nou-nascutul, insa in paturi diferite din cauza riscului de moarte subita a bebelusului. Alti specialisti considera ca daca parintii respecta regulile de siguranta, impartirea patului cu bebelusul se poate realiza fara probleme.
Cosleeping-ul prezinta numeroase avantaje, atat pentru parinti, cat si pentru copil. In primul rand, cosleeping-ul faciliteaza alaptarea – acesta este motivul principal evocat de majoritatea parintilor care dorm cu bebelusul in pat. Studiile demonstreaza ca mamele care impart patul cu bebelusul alapteaza mai des si de aproximativ 3 ori mai mult ca perioada de timp.
Un alt beneficiu al cosleeping-ului il reprezinta somnul mai odihnitor al parintilor: impartirea patului cu bebelusul le permite acestora sa isi ingrijeasca si sa aline copilul mai ales in primele luni fara sa fie nevoie sa se ridice din pat.
Dormind in acelasi pat cu copilul, mama are reactii mai rapide la nevoile copilului.
Aceasta poate verifica mai des starea copilului si ii poate raspunde mai rapid la semnalele acestuia.
Pentru ca lucrurile sa decurga bine, sunt cateva reguli care trebuie respectate de catre parintii care doresc sa doarma cu copilul in pat. Niciodata bebelusul nu trebuie lasat singur intr-un pat de adulti, la fel cum suprafata pe care este lasat acesta nu trebuie sa fie moale (pat cu apa, divan, scaun auto, balansoar etc).
Nu trebuie facut cosleeping daca unul dintre parinti a consumat alcool, droguri sau medicamente ori daca este prea extenuat. Bebelusul nu trebuie lasat sa doarma cu un alt copil, cu un animal sau cu o alta persoana decat parintele sau.
Pentru a evita pericolul mortii subite, specialistii recomanda ca pozitia de dormit a copilului sa fie pe spate, cu fata in sus, astfel incat acesta sa poata respira bine. De asemenea, trebuie indepartate toate obiectele moi din jurul bebelusului precum perne, paturi, jucarii de plus. Asigurandu-se ca toate acestea sunt in regula si ca bebelusul dispune de spatiu suficient pentru a nu cadea sau a nu ramane blocat, parintii se pot bucura de beneficiile unui somn linistit impreuna cu nou-nascutul mult-asteptat.