Pulpita este o afectiune dentara caracterizata prin inflamatia pulpei dentare. Pulpa dentara, care este uneori numita pur si simplu nervul dentar, este localizata in interiorul dintelui si este de fapt un tesut conjunctiv special in care se afla arterele, venele, terminatiile nervoase si celulele conjunctive.
Ca urmare a cariilor profunde cu raspandire bacteriologica suplimentara sau dupa traume, apare inflamatia si, in cazuri mai grave, infectia pulpei, pulpita.
Inflamatia poate fi acuta sau cronica, se poate raspandi in afara radacinii dentare si apoi merge la osul alveolar. Inflamatia poate duce la leziuni grave, cum ar fi un granulom sau un abces.
In cazul in care procesul este ireversibil, singura operatie de conservare a dintilor este tratamentul canalului radicular – devitalizarea. Devitalizarea se efectueaza atunci cand cariile se apropie de nervul dentar, provocand dureri constante. Datorita instrumentelor speciale, canalele radiculare sunt deschise si dezinfectate, eliminand continutul lor – vase si nervi.
Tipuri de pulpite
Datorita clasificarii pulpitei, medicii stomatologi pot diagnostica mai exact patologia si aplica in mod corect tratamentul.
- Pulpita acuta
Se refera la stadiul initial al patologiei. Este impartit in etape focale si purulente (difuze). In stadiul initial, sunt afectate doar terminatiile nervoase unice. In camera pulpara, lichidul necrotic se acumuleaza, comprimand terminatiile nervoase si vasele de sange. Apar dureri.
Pacientul poate indica in mod clar zona dureroasa. Dupa cateva zile, procesul devine purulent. Din ce in ce mai multe terminatii nervoase sunt deteriorate, lichidul necrotic este transformat in puroi. In acest caz, durerea se raspandeste la maxilar, urechi, zona temporala, iar pacientului ii este greu sa raspunda exact unde este focalizarea.
- Forma cronica
In ciuda faptului ca durerile se termina, procesele distructive din dinte continua. Coroana, tesuturile maxilarului sunt deteriorate si, in acest caz, exista mai multe etape:
- Fibros;
- Hipertrofic;
- Gangrenos.
O forma comuna este fibroasa. Pachetele neurovasculare se ingroasa, inceteaza sa mai conduca impulsuri de durere. Tipul fibros este usor de identificat prin senzatia de greutate a gingiilor. Daca tratamentul este inceput in acest stadiu, procesele nervoase pot fi salvate.
Hipertrofic – o etapa caracteristica copiilor si adultilor sub 30 de ani. Marimea pulpei creste. In cavitatea camerei se formeaza polipi, granuloame sau chisturi. In acest stadiu, nu mai este posibila salvarea dintelui.
Gangrenos este o complicatie care nu este comuna. Nu numai radacinile se inflameaza, ci si tesuturile situate mai adanc. Bacteriile patrund in fluxul sanguin general. Inflamatia se dezvolta la nivelul articulatiilor, oaselor. Durerea este atat de severa incat persoana nu poate nici macar sa deschida gura.