„Ketogenic” este un termen folosit pentru a desemna o dieta saraca in carbohidrati (cum ar fi dieta Atkins). Ideea este sa se obtina cat mai multe calorii din proteine si grasimi si mai putin din carbohidrati. Trebuie redusa la minim cantitatea de carbohidrati, care sunt usor de digerat, cum ar fi zaharul, produsele de patiserie si painea alba.
Atunci cand oamenii mananca mai putin de 50 de grame de carbohidrati pe zi, corpul lor, in cele din urma, termina combustibilul (zaharul din sange). Acest proces dureaza de obicei intre 3 si 4 zile, moment in care organismul va incepe sa descompuna proteinele si grasimile pentru un aport de energie, ceea ce poate favoriza scaderea in greutate. Aceasta se numeste cetoza. Este important sa se retina faptul ca dieta ketogenica este o dieta pe termen scurt, care se concentreaza mai curand pe scaderea in greutate decat pe urmarirea beneficiilor pentru sanatate.
Oamenii folosesc cel mai adesea o dieta ketogenica pentru a pierde in greutate, dar aceasta poate ajuta si la gestionarea anumitor afectiuni medicale, cum ar fi epilepsia. De asemenea, poate ajuta persoanele cu boli cardiace, cu anumite boli ale creierului si chiar acnee, dar mai trebuie efectuate cercetari in aceste domenii pentru mai multa siguranta. Trebuie discutat mai intai cu medicul pentru a afla cat de sigura este dieta ketogenica, mai ales pentru persoanele care sufera de diabet de tip 1.
Dieta poate ajuta la pierderea in greutate a mai multor kilograme in primele 3 pana la 6 luni decat oricare alte diete. Aceasta se poate datora faptului ca sunt necesare mai multe calorii pentru a transforma grasimea in energie decat pentru a transforma carbohidratii in energie. De asemenea, este posibil ca o dieta bogata in grasimi, cu continut ridicat de proteine sa satisfaca mai mult, astfel incat oamenii sa manance mai putin, dar acest lucru nu a fost inca dovedit.
Poate parea ciudat ca o dieta care necesita mai multa grasime poate ridica colesterolul „bun” si poate scadea colesterolul „rau”, dar dietele ketogenice sunt legate de acest aspect. Aceasta se poate datora faptului ca nivelurile scazute de insulina care rezulta din dieta ketogenica pot impiedica organismul sa produca mai mult colesterol. Inseamna ca este mai putin probabil ca oamenii sa aiba tensiunea arteriala ridicata, arterele intarite, insuficienta cardiaca si alte afectiuni cardiace. Cu toate acestea, nu este clar cat dureaza aceste efecte.