Ceapa face parte din familia allium de legume si ierburi, care include si arpagicul, usturoiul, si prazul. Legumele allium au fost cultivate de secole pentru aromele lor caracteristice, picante si pentru proprietatile lor medicinale.
Beneficii
De-a lungul timpului, ceapa a fost laudata pentru aroma si beneficiile sale pentru sanatate. Consumul de fructe si legume de toate tipurile a fost mult timp asociat cu un risc redus al multor stari de sanatate legate de stilul de viata. Multe studii au sugerat ca datorita cresterii consumului de alimente vegetale cum ar fi ceapa, scade riscul mortalitatii globale, al diabetului si bolilor de inima. Alimentele vegetale promoveaza, de asemenea, un ten sanatos, ajuta la regenerarea parului, cresterea energiei si greutatea totala mai mica.
Legumele alium au fost studiate minutios in ceea ce priveste cancerul, in special cancerele stomacale si colorectale. Efectele benefice si preventive ale acestora sunt probabil datorate, in mare parte, compusilor bogati in organosulfuri.
Mecanismul exact prin care acesti compusi inhiba cancerul este necunoscut, dar ipotezele includ inhibarea cresterii tumorale si a mutagenezei si prevenirea formarii radicalilor liberi. Ceapa este, de asemenea, o sursa de vitamina C puternica, antioxidanta care ajuta la combaterea formarii radicalilor liberi cunoscuti ca provoaca cancer.
Cancer de colon
Consumul de fibre mari din toate fructele si legumele este asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Studiile ne arata ca un consum de peste 7 portii de ceapa pe saptamana este asociat cu o scadere a cancerului colorectal.
Cancer de prostata
Intr-o lucrare publicata de Jurnalul Institutului National al Cancerului, cercetatorii au folosit un studiu bazat pe populatie pentru a investiga relatia dintre aportul de alium al alimentelor si cancerul de prostata. S-a descoperit ca barbatii care au un consum mai mare de legume allium prezinta un risc scazut de cancer de prostata.
Cancerul esofagian si cancerul de stomac
Consumul regulat de legume allium s-a dovedit ca ajuta la reducerea riscului de cancer esofagian si de cancer de stomac. In urma unor studii pe baza de sondaj s-au demonstrat potentialele efecte protectoare ale consumului de alium, precum si rapoartele privind inhibarea tumorala a compusilor de alium in experimentele pe animale.